Mouse Learn

221.5x119.5_PORTA

Με 9 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία, εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ιδρύουμε φέτος το mouse Learn, στην πάροδο της οδού Αλ. Παπαδιαμάντη (έναντι ΟΤΕ).
Στο mouse Learn, μπορείτε να πιστοποιήσετε τις γνώσεις σας, αφού λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο του φορέα πιστοποίησης DIPLOMA στις παρακάτω ενότητες:
• Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων
• Υπηρεσία Διαδικτύου (Internet)
• Επεξεργασία Κειμένου (Word)
• Υπολογιστικά Φύλλα (Excel)
• Βάσεις Δεδομένων (Access)
• Παρουσιάσεις(PowerPoint- Presentation)

Σε ένα ευχάριστο περιβάλλον οι μαθητές μπορoύν να εξασκούνται καθημερινά στα επιμέρους γνωστικά πεδία κάθε ενότητας.
Το πρόγραμμα και η διάρκεια των μαθημάτων καθορίζονται έπειτα από συνεννόηση με τον υπεύθυνο καθηγητή και σύμφωνα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επιτυχία, ειδικά αν πρόκειται για εργαζόμενους. Υπάρχει η δυνατότητα ταχύρυθμων τμημάτων.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για τον ιό που κλειδώνει τα αρχεία του Η/Υ σας και ζητάει χρήματα (video)

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση του κακόβουλου λογισμικού “CryptoWall” και στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο λογισμικό που αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού “Cryptolocker”, συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware, ενώ μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.


Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, το κακόβουλο λογισμικό, εξαπλώνεται – μεταδίδεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το “CryptoWall” εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων, ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.) που είναι αποθηκευμένα στον Η/Υ του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom), σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για τον χρήστη τους.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα:

  • οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία.

  • συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links),

  • να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιικό) του Η/Υ.

  • να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος,

  • να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.

Υ.Γ.

Προσοχή επίσης και στα αρχεία τύπου CHM. Τα αρχεία τύπου CHM περιλαμβάνονται στα προγράμματα, ώστε να παρέχουν οδηγίες για το πώς λειτουργούν αυτά και για να παρουσιάσουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του και τις λειτουργίες του. Αποτελούνται από συμπιεσμένα αρχεία HTML, εικόνες και αρχεία JavaScript. Μία λειτουργικότητα των CHM είναι ότι μπορεί να οδηγήσουν τον χρήστη σε διευθύνσεις web.

Τι σημαίνει η λήξη παροχής υποστήριξης των Windows XP;

Η Microsoft παρέχει υποστήριξη για τα Windows XP τα τελευταία 12 χρόνια. Έφτασε όμως η ώρα να επενδύσει, τόσο αυτή όσο και οι συνεργάτες της στον τομέα υλικού και λογισμικού, τους πόρους της στην υποστήριξη πιο πρόσφατων τεχνολογιών ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρουμε νέες εμπειρίες.

Επομένως, μετά τις 8 Απριλίου 2014, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες η τεχνική υποστήριξη για τα Windows XP και οι αυτόματες ενημερώσεις που βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή σας. Την ίδια ημερομηνία, η Microsoft θα σταματήσει να παρέχει το Microsoft Security Essentials για λήψη στα Windows XP. (Αν έχετε ήδη εγκαταστήσει το Microsoft Security Essentials, θα συνεχίσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις για υπογραφές προστασίας από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας θα προστατεύεται, αφού η Microsoft δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας για να συμβάλλει στην προστασία του υπολογιστή σας.)

Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα Windows XP μετά τη λήξη της υποστήριξης, ο υπολογιστής σας θα εξακολουθεί να λειτουργεί αλλά ίσως γίνει πιο ευάλωτος σε κινδύνους ασφάλειας και ιούς. Επίσης, καθώς περισσότεροι κατασκευαστές υλικού και λογισμικού συνεχίζουν να βελτιστοποιούν τα προϊόντα τους για τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows, μπορείτε να περιμένετε ότι θα συναντήσετε μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογών και συσκευών οι οποίες δεν θα λειτουργούν με τα Windows XP.

Προβλήματα, και λύσεις, στην λήψη ψηφιακών καναλιών

Η ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα στην επίγεια τηλεόραση ξεκίνησε και υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα (μέχρι το τέλος 2012 κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το τέλος 2015 κατά την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών) στο τέλος του οποίου θα πρέπει να έχουν κλείσει οριστικά (analog switch off) όλες οι αναλογικές εκπομπές. Όταν γίνει αυτό, οι λήψεις θα είναι ευκολότερες και βέβαια καλύτερες. Αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θα υπάρχουν συγχρόνως και αναλογικές και ψηφιακές εκπομπές. Όσο υπάρχουν ακόμα οι αναλογικές εκπομπές θα υπάρχουν περιπτώσεις που η λήψη των ψηφιακών καναλιών είναι προβληματική έως και αδύνατη.

Στην Ελλάδα την ψηφιακή μετάβαση έχουν αναλάβει η Digea που εκπέμπει μπουκέτα με τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια σε MPEG-4 ,η κρατική τηλεόραση ΕΡΤ που εκπέμπει σε MPEG-2 τα δικά της κανάλια (αλλά θα αναβαθμιστεί σε MPEG-4), και η Digital Union που εκπέμπει τα μικρότερα περιφερειακά κανάλια σε MPEG-2.

Δεν υπάρχει λήψη ψηφιακών καναλιών ενώ υπάρχει οπτική επαφή

Υπάρχει περίπτωση ενώ υπάρχει οπτική επαφή της κεραίας με τον πομπό μετάδοσης του ψηφιακού σήματος να μην υπάρχει λήψη από τον δέκτη. Αυτό συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι ένας ψηφιακός δέκτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί εάν δεχτεί στην είσοδό του πολύ υψηλό σήμα. Ένας ψηφιακός δέκτης μπορεί να κλειδώνει σε μία συχνότητα καναλιού με στάθμη σήματος ακόμα και 35dΒ, ενώ ένας αναλογικός δέκτης, για να δώσει ικανοποιητική εικόνα, θα πρέπει να λάβει στην είσοδό του σήμα στάθμης 55-60dΒ. Όμως, ένας ψηφιακός δέκτης δεν θα ανταποκριθεί εάν δεχτεί στην είσοδό του πολύ υψηλό σήμα. Για να δοθεί λύση θα πρέπει να μειωθεί το πολύ δυνατό σήμα. Έτσι αν υπάρχει στο κύκλωμα ενισχυτής θα πρέπει να ρυθμιστεί ή να αντικατασταθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί εντελώς αν δεν χρειάζεται. Αν δεν υπάρχει ενισχυτής και ο ψηφιακός δέκτης συνδέεται κατευθείαν με την κεραία με ομοαξονικό καλώδιο τότε η κεραία μπορεί να έχει μεγάλο κέρδος και να στέλνει πολύ σήμα στον δέκτη. Μπορούμε να στρέψουμε την κεραία μερικές μοίρες ή να αφαιρέσουμε μερικούς λοβούς από την κεραία ώστε να μειώσουμε την απολαβή της σε σημείο τέτοιο ώστε να μειωθεί η στάθμη του ψηφιακού σήματος ώστε να «ανοίξουν» τα ψηφιακά κανάλια χωρίς να χαλάσουμε τις λήψεις στα αναλογικά κανάλια.

Υπάρχει λήψη ψηφιακών εκπομπών χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή

Λόγω της φύσης της ψηφιακής μετάδοσης, είναι δυνατή η λήψη εικόνας, χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή ή σωστός προσανατολισμός με το κέντρο εκπομπής. Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις που η κεραία λαμβάνει σήμα από ανακλάσεις, παράπλευρα ακόμα και από πίσω της. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί στην ψηφιακή μετάδοση η λήψη από ανάκλαση, δεν αλλοιώνει της αρχική πληροφορίας (όπως στην αναλογική λήψη) ενώ οι κεραίες λήψης, δεν είναι ποτέ 100% κατευθυντικές και έτσι λαμβάνουν σήματα από παράπλευρες η πίσω τους πηγές. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η ισχύς των ψηφιακών πομπών που ανά περιοχή μπορεί να είναι μεγάλη, τότε δεν είναι σπάνια η λήψη των ψηφιακών μπουκέτων με την κεραία προσανατολισμένη σε άσχετη γωνία.

Προβλήματα λήψης ψηφιακών καναλιών που οφείλονται στα αναλογικά κανάλια

Όταν σε μία περιοχή τα ψηφιακά κανάλια (DVB-T) λαμβάνονται με χαμηλότερη στάθμη από τα αναλογικά (η διαφορά στάθμης μεταξύ τους είναι πάνω από 10 db ) ο κεντρικός ενισχυτής που έχει εγκατασταθεί θα παρουσιάζει ενδοδιαμορφώσεις (που οφείλονται στα αναλογικά κανάλια) στις χαμηλές στάθμες (που λαμβάνονται τα ψηφιακά κανάλια). Αυτές, μπορεί να παρεμβάλουν τόσο πολύ τα ψηφιακά σήματα ώστε το quality (ποιότητα) λήψης τους να είναι τόσο χαμηλό που ο ψηφιακός δέκτης να μην μπορεί να καν ανοίξει τα ψηφιακά κανάλια.

Για να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο προτιμάμε όταν αγοράζουμε νέο ενισχυτή να είναι όσο το δυνατόν χαμηλής ενδοδιαμόρφωσης.

Μπορούμε τοποθετώντας ένα «φίλτρο διέλευσης μόνο των ψηφιακών καναλιών» στην είσοδο UHF του ενισχυτή στις συχνότητες που έχουμε πρόβλημα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο δεν θα έχουμε πλέον λήψη των αναλογικών καναλιών.

Για να έχουμε λήψη και των αναλογικών καναλιών θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ενισχυτή με δύο διαφορετικές εισόδους UHF. Στην πρώτη είσοδο (UHF1) του ενισχυτή θα παρεμβάλουμε το «φίλτρο διέλευσης μόνο των ψηφιακών καναλιών» και στην δεύτερη είσοδο (UHF2) θα συνδέσουμε μια δεύτερη κεραία UHF ή, χρησιμοποιώντας ένα spliter (διακλαδωτήρα) θα πάρουμε σήμα από την κεραία UHF που ήδη έχουμε. Ρυθμίζοντας χωριστά και σωστά τις εισόδους UHF1 και UHF2 στον ενισχυτή θα έχουμε λήψη και των ψηφιακών καναλιών και αναλογικών καναλιών.

Θα πρέπει από την ρύθμιση του UHF1 για τα ψηφιακά κανάλια να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό quality ενώ θα πρέπει να ρυθμίσουμε την είσοδο UHF2 για τα αναλογικά κανάλια όσο χαμηλότερα γίνεται (εκεί που το σήμα μας καλύπτει) για να αποφύγουμε τις ενδοδιαμορφώσεις.

Υλικά

  • Ενισχυτής κεντρικής κεραίας με χαμηλή ενδοδιαμόρφωση και δύο εισόδους UHF
  • Φίλτρο διέλευσης μόνο ψηφιακών καναλιών
  • Επιπλέον κεραία UHF ή διακλαδωτήρας
  • Καλώδιο κεραίας και βύσματα

Προβλήματα λήψης μόνο στα ψηφιακά κανάλια της Digea

Η Digea εκπέμπει με συμπίεση MPEG-4 τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια σε μπουκέτα των τεσσάρων καναλιών ανά συχνότητα. Για την λήψη τους χρειάζεται ένας ψηφιακός δέκτης MPEG-4 και όχι απλά ένας ψηφιακός δέκτης. Οι παλιότερες τηλεοράσεις που πουλήθηκαν στην Ελλάδα και οι παλιότεροι επίγειοι ψηφιακοί δέκτες ήταν MPEG-2. Σε αυτή την περίπτωση οι δέκτες θα συντονιστούν και θα έχουν εικόνα μόνο από τα κανάλια της ΕΡΤ και της Digital Union που εκπέμπονται σε MPEG-2. Οι δέκτες αυτοί θα αποδίδουν μόνο τον ήχο από τα κανάλια της Digea. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης που να είναι MPEG-4.

Προβλήματα λήψης μόνο στα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ ή της Digital Union

H ΕΡΤ και η Digital Union εκπέμπουν σε MPEG-2. Δηλαδή σε σύστημα προγενέστερο από αυτό της Digea. Επειδή όπως και είναι λογικό υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω σε αυτές τις τεχνολογίες, ένας δέκτης που ανοίγει τα MPEG-4 θα ανοίξει και τα MPEG-2. Έτσι ένας δέκτης που ανοίγει τα κανάλια της Digea θα πρέπει να ανοίγει και τα κανάλια της ΕΡΤ και της Digital Union. Μία λεπτομέρεια είναι ωστόσο πως τα κανάλια που μεταδίδονται σε MPEG-4 χρειάζονται λιγότερο σήμα από τα κανάλια που μεταδίδονται σε MPEG-2 για να ανοίξουν. Έτσι, αν ο ψηφιακός δέκτης δεν μπορεί να ανοίξει τα κανάλια της ΕΡΤ και της Digital Union ενώ ανοίγει τα κανάλια της Digea υπάρχει περίπτωση (αν δεν υπάρχει θέμα ενδοδιαμόρφωσης όπως αναφέρθηκε παραπάνω) να χρειάζεται μία μικρή ενίσχυση του σήματος που έρχεται από την κεραία.

Εγκατάσταση ψηφιακού δέκτη – αποκωδικοποιητή τηλεόρασης Digea

Ο ψηφιακός δέκτης – αποκωδικοποιητής, είναι η συσκευή αυτή που θα επιτρέψει στην τηλεόραση μας να λαμβάνει τα κανάλια εκείνα που μεταδίδονται ψηφιακά (συνήθως με το σύστημα συμπίεσης MPEG-4). Ο εξωτερικός ψηφιακός δέκτης χρειάζεται σε περίπτωση που η τηλεόραση μας δεν διαθέτει ήδη ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη.

Η εγκατάσταση του δέκτη επίγειας ψηφιακής εκπομπής μπορεί να γίνει από τον καθένα που μπορεί να συνδέσει ένα video ή ένα DVD player σε μια τηλεόραση. Ο τηλεθεατής απλά θα αποσυνδέσει το καλώδιο της κεραίας της τηλεόρασης από την πρίζα (στον τοίχο) και θα το συνδέσει στο ΑΝΤΕΝΝΑ IN του ψηφιακού δέκτη. Στη συνέχεια, με το καλώδιο που θα βρει μέσα στη συσκευασία του δέκτη, θα συνδέσει στο ANTENNA OUT του ψηφιακού δέκτη, την είσοδο για κεραία της τηλεόρασης. Με τον τρόπο αυτό η τηλεόραση θα συνεχίζει να έχει λήψη και στα αναλογικά προγράμματα.

Θα συνδέσει ένα καλώδιο (SCART ή RCA ή HDMI) από τον ψηφιακό δέκτη στην τηλεόραση, και αφού θέσει σε λειτουργία τον δέκτη θα επιλέξει στην τηλεόραση την είσοδο AV που έχει συνδέσει τον δέκτη. Στην συνέχεια από το μενού του δέκτη, και αφού συμβουλευτεί τις οδηγίες χρήσεως του δέκτη, θα προχωρήσει στην ανίχνευση και αποθήκευση των ψηφιακών καναλιών.

digital-tuner-connection

Αναλυτικά τα βήματα για να συνδεθεί ένας εξωτερικός επίγειος ψηφιακός δέκτης σε μια τηλεόραση είναι:

  1. Βγάζουμε το καλώδιο που έρχεται από την κεραία και μπαίνει στην τηλεόραση και το συνδέουμε στην υποδοχή RF IN του αποκωδικοποιητή που είναι μια υποδοχή ίδια με την υποδοχή της τηλεόρασης από όπου βγάλαμε το καλώδιο.
  2. Συνδέουμε ένα καλώδιο κεραίας από την υποδοχή RF OUT του αποκωδικοποιητή στην είσοδο της κεραίας της τηλεόρασης (Δηλαδή εκεί από όπου βγάλαμε αρχικά το καλώδιο κεραίας). Με αυτό τον τρόπο η τηλεόραση θα μπορεί να πιάνει ακόμα τα αναλογικά κανάλια. Αν έχουμε παρεμβάλει Video Player ή DVD Recorder ανάμεσα στην κεραία και την τηλεόραση θα κάνουμε την σύνδεση των καλωδίων κεραίας ξεκινώντας από τον ψηφιακό δέκτη στην συνέχεια θα παρεμβάλουμε τις συσκευές όπως ήταν και από την έξοδο της τελευταίας συσκευής θα πάρουμε το σήμα για την κεραία της τηλεόρασης. Με αυτή την σύνδεση αν οι τυχόν συσκευές που έχουν παρεμβληθεί θα μπορούν να συνεχίζουν να πιάνουν τα αναλογικά κανάλια.
  3. Συνδέουμε με ένα καλώδιο SCART ή RCA ή HDMIτον δέκτη με την τηλεόραση ανάλογα τι από αυτά υπάρχει κοινό και στα 2 (δεκτης και τηλεόραση). Αν έχουμε και Video ή DVD Recorder κάνουμε επίσης την ίδια σύνδεση από τον ψηφικακό δέκτη στο Video ή στο DVD Recorder.
  4. Βάζουμε τον δέκτη στην τροφοδοσία και τον θέτουμε σε λειτουργία.
  5. Βρίσκουμε στην τηλεόραση την είσοδο που έχουμε συνδέσει τον ψηφιακό δέκτη, χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Ψάχνουμε για πλήκτρο που να γράφει EXT. Ο δέκτης θα απεικονίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης σε κάποια είσοδο EXT.
  6. Από το μενού του ψηφιακού δέκτη συντονίζουμε τα προγράμματα και τα αποθηκεύουμε στις μνήμες του χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του αφού διαβάσουμε τις οδηγίες χρήσης του.

Από εδώ και πέρα, μπορούμε να αλλάζουμε τα ψηφιακά κανάλια μόνο με το τηλεκοντρόλ του ψηφιακού δέκτη. Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης το χρησιμοποιούμε για να ανοίγουμε και να κλείνουμε την τηλεόραση, να αυξομειώνουμε τον ήχο ή για να επιλέξουμε αναλογικά κανάλια που εκπέμπουν. Εναλλακτικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε και τα 2 τηλεκοντρόλ με ένα προγραμματιζόμενο που θα αλλάζει τα κανάλια και στον ψηφιακό δέκτη και θα ελένχει τις λειτουργίες της τηλεόρασης.

Digea στην Σκιάθο

 

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, ώρα 2π.μ.

στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας.


Σε αυτό το περιοχικό switch-off του έργου της μετάβασης θα ενεργοποιηθούν συνολικά 21 κέντρα εκπομπής που θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας [συμπεριλαμβανομένου και των Σποράδων], Τρικάλων, Φθιώτιδος, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, καθώς επίσης και της Βόρειας Εύβοιας.


Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε πληροφορίες που αφορούν στο σχετικό switch-off. Από τα 21 κέντρα εκπομπής, τα κέντρα Χορτιάτης, Φιλίππειο και Δοβρούτσι [με έντονα γράμματα στον πίνακα] είναι ήδη ενεργά και εκπέμπουν στις μεταβατικές συχνότητες. Όσοι κάτοικοι λαμβάνετε το ψηφιακό σήμα από αυτά τα κέντρα θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τους δέκτες σας, καθότι οι συχνότητες θα αλλάξουν σε τελικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε τον δέκτη σας στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.

Τόσο οι ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας όσο και οι δημόσιοι θα εκπέμπουν το τηλεοπτικό τους πρόγραμμα σε νέες συχνότητες.


 

Περιοχές [SFN]

Κέντρα

Εκπομπής

Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας

Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών περιφερειακής εμβέλειας

Συχνότητες Δημόσιας τηλεόρασης [Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ.]

Θεσσαλονίκη

Χορτιάτης

Φιλίππειο

Αριδαία

Μουριές

27 | 30

55 | 56

24 | 36

Χαλκιδική

Πολύγυρος

31 | 34

50 | 54

25 | 38

Λάρισα

Δοβρούτσι

Ελασσόνα

Καλαμπάκα

35 | 38

52

22 | 40

Βόλος

Πήλιο

Σωρός

Σκιάθος

Σκόπελος

Σκύρος

26 | 29

47

21 | 37

Λαμία

Χλωμό

Λιχάδα

Δαμαστά

Αταλάντη

33 | 35

53

25 | 39

Καρπενήσι

Κρίκελο

Φραγκίστα

Δομνίστα

Ποταμιά

26 | 29

47

24 | 30

 


Όσοι κάτοικοι ανήκετε σε περιοχή κάλυψης θα πρέπει να διαθέτετε τηλεόραση [με ενσωματωμένο δέκτη] ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T MPEG-4 ή H.264 και από τις 21 Νοεμβρίου να τον συντονίσετε στις νέες συχνότητες. Αν σύμφωνα με τους χάρτες ανήκετε σε περιοχή ενδεχόμενης κάλυψης, ίσως χρειαστεί τα τοποθετήσετε ενισχυτή σήματος στην εγκατάστασή σας.


Στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε την ενδεικτική κάλυψη του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μόλις ενεργοποιηθούν τα σχετικά κέντρα εκπομπής. Πατώντας επάνω στον εκάστοτε χάρτη μπορείτε να τον κατεβάσετε σε υψηλή ανάλυση.

 

 

 

Thessalia%20-%20Sporades%20coverage%20map

Χάρτης Digea Θεσσαλίας

LAPTOP LENOVO G505

Χαρακτηριστικά

  • Στο Lenovo G505 θα βρεις εγκατεστημένο τον επεξεργαστή AMD E1-2100 1 GHz.
  • Διαθέτει μνήμη RAM 4 GB, για να μπορείς να τρέχεις πλήθος εφαρμογών ταυτόχρονα και γρήγορα.
  • Ο φορητός υπολογιστής της Lenovo διαθέτει σκληρό δίσκο 500 GB, δηλαδή σου προσφέρει άφθονο χώρο για να αποθηκεύεις έγγραφα, φωτογραφίες και videos!
  • Εξοπλίζεται με οθόνη 15.6 ιντσών τεχνολογίας LED, που παράγει πιο λαμπερές εικόνες για να απολαμβάνεις τις αγαπημένες σου ταινίες και videos σε υψηλή ανάλυση.
  • Εκμεταλλεύσου την ασύρματη τεχνολογία Wi-Fi του Lenovo G505 για γρήγορες ταχύτητες και αδιάκοπο σήμα λήψης και την ασύρματη επικοινωνία Bluetooth για την μεταφορά αρχείων από άλλες συσκευές, όπως το smartphone σου.
  • Το Lenovo G505 είναι εξοπλισμένο με μία θύρα USB 2.0 και δύο θύρες USB 3.0 επιτρέποντάς σου να συνδέεις εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης και περιφερειακά, ενώ διαθέτει και μία θύρα HDMI για να αναπαράγεις υλικό σε υψηλή ανάλυση από άλλες συσκευές HDMI!
  • Το laptop Lenovo G505 E1-2100 είναι κομψά σχεδιασμένο, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο ποιότητα και προσιτή τιμή.

Τιμή: 410€

Ανακοίνωση Microsoft

Τι σημαίνει η λήξη παροχής υποστήριξης των Windows XP;

Η Microsoft παρέχει υποστήριξη για τα Windows XP τα τελευταία 12 χρόνια. Έφτασε όμως η ώρα να επενδύσει, τόσο αυτή όσο και οι συνεργάτες της στον τομέα υλικού και λογισμικού, τους πόρους της στην υποστήριξη πιο πρόσφατων τεχνολογιών ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρουμε νέες εμπειρίες.

Επομένως, μετά τις 8 Απριλίου 2014, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες η τεχνική υποστήριξη για τα Windows XP και οι αυτόματες ενημερώσεις που βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή σας. Την ίδια ημερομηνία, η Microsoft θα σταματήσει να παρέχει το Microsoft Security Essentials για λήψη στα Windows XP. (Αν έχετε ήδη εγκαταστήσει το Microsoft Security Essentials, θα συνεχίσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις για υπογραφές προστασίας από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας θα προστατεύεται, αφού η Microsoft δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας για να συμβάλλει στην προστασία του υπολογιστή σας.)

Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα Windows XP μετά τη λήξη της υποστήριξης, ο υπολογιστής σας θα εξακολουθεί να λειτουργεί αλλά ίσως γίνει πιο ευάλωτος σε κινδύνους ασφάλειας και ιούς. Επίσης, καθώς περισσότεροι κατασκευαστές υλικού και λογισμικού συνεχίζουν να βελτιστοποιούν τα προϊόντα τους για τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows, μπορείτε να περιμένετε ότι θα συναντήσετε μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογών και συσκευών οι οποίες δεν θα λειτουργούν με τα Windows XP.